Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ÉBIR)
ISO 22000:2018 (MSZ EN ISO 22000:2018)
Élelmiszer - biztonsági irányítási rendszerek
A megfelelő szabályozás a teljes élelmiszerlánc mentén nélkülözhetetlen.
Kiterjed az élelmiszer előállítókra, gyártókra, a szállítást, raktározást végző vállalkozásokra, az élelmiszer kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó szervezetekre egyaránt. Magában foglalja azokat a vállalkozásokat, melyek közvetve (csomagolóanyagokat-, tisztító-, fertőtlenítőszereket, berendezéseket, egyéb élelmiszerrel érintkező anyagokat előállító) vagy közvetlenül (a vendéglátó ipari tevékenységet folytatók, a szállítást, a raktározást, a forgalmazást végzők, az élelmiszergyártók, a kiskereskedők) részesei az élelmiszerláncnak. Tartalmazza a Magyar Élelmiszerkönyv által megfogalmazott követelményeket (HACCP).
A bevezetett, tanúsított, ellenőrzött rendszer elősegíti, hogy:
- a szervezet termékei sem közvetlenül, sem közvetve ne legyenek veszélyesek a fogyasztó számára,
- minden olyan veszély, amelynek előfordulása az élelmiszerláncban reálisan várható, azonosítva és értékelve legyen.
Növelje versenyelőnyét, biztonságos élelmiszereivel!
MIÉRT FONTOS A RENDSZER MŰKÖDÉSE, ÖN ÉS SZERVEZETE SZÁMÁRA?
- Bizalmat alakíthat ki vásárlóiban.
- Piaci előnyöket és a piaci pozíció megerősítését jelentheti.